ateljelena-fotograf-spritkrusvinter-5

Som några säkert vet har jag i år gett ut en bok som heter ”Från Sprit till Krus”. Nu när året börjar lida mot sitt slut ska man ju som sig bör utvärdera året och sätta nya mål inför framtiden.

Det är många som hävdar att det är viktigt att ha mål, så man vet vart man är på väg. Som god företagare och entreprenör så måste man hela tiden veta sitt nästa steg så man håller sig på rätt spår. Jag måste erkänna en sak… Jag har sällan mål… Jag har en känsla för vad jag skulle vilja göra och sen verkar det på något sätt hända! Fråga mig inte riktigt hur…

Ibland kan jag verkligen känna att jag måste svara något smart och genomtänkt trots att jag bara (i princip) går på känslan. Vad säger magen att den vill göra liksom? Känns det rätt eller fel? Oftast dyker tillfällen upp. Jag kände att jag efter en workshop i streetphotography ville fota mer porträtt och verkligen få fram människors story men visste kanske inte exakt hur eller vad det skulle leda till men jag startade igång och fotograferade. Det är vad jag gör, startar saker. Att sen Anders på Whip Media förra hösten frågade om jag ville göra en bok om mitt ganska flyktiga sidoprojekt, visste jag ju inte när jag startade! Jag visste att jag ville fota porträtt, jag visste att jag ville fota mer böcker efter att jag fotat till Malin Berghagens Yoga-bok så Anders fråga funderade jag inte så länge på! Magkänslan var rätt!

Sagt och gjort. Nu skulle mina porträtt och min idé förvandlas till en bok! Oj… Den behövde något mer än bara en massa porträtt, den behövde text och miljöbilder osv. Det var liksom lite som att börja om… Vissa porträtt som jag tog 2012 var jag inte längre nöjd med hösten 2014. Magkänslan började svikta… Duger det? Är det tillräckligt bra? Är JAG tillräckligt bra?Kommer någon överhuvudtaget att vilja titta i boken??? Kreativ ångest av rang infann sig plötsligt men Lotta som gjorde layouten och som hade ansvaret att hålla den röda tråden, kill my darlings osv, visade mig ett första utkast och magkänslan kom tillbaka. Jag trodde på det igen! Vilken känsla! Gåshuden krullade håren på armarna och då är det fasen rätt!

Nästa steg var att hitta ett tryckeri, rätt papper osv. Denna historien hade jag kunnat göra hur lång som helst men ska inte trötta ut er med den. Låt mig bara säga att det är mycket som kan gå fel på vägen när det gäller bilder i tryck… Mitt i semestertider dessutom… Tryck aldrig en bok i semestertider! Mitt tips till alla som funderar på att göra en bok!

Allt blev försenat och tiden gick. Dagen för realeasefesten närmade sig oroväckande fort och ännu hade ingen bok anlänt. Tre dagar innan kom det en lastbil med 3000 böcker och jag har sällan varit så nervös men ändå förväntansfull givetvis. Var trycket bra? Såg bilderna och framförallt omslaget (som varit en riktig rysare) ut som jag tänkt? Det var min första undran… När det sen var checkat och jag höll en bok i min hand var det mer lättnad än glädje faktiskt. Den var som jag tänkt mig ungefär tror jag. En viss osäkerhet hade en förmåga att smyga sig in, tror den kan kallas tvivel igen? Sen när jag lyfter blicken och ser alla böcker! Herreguuuuuud vad många böcker!!!! Tvivel igen… Hur ska man få sålt alla dessa???? Kommer jag att få tillbaka satsade pengar? Det vet man ju aldrig när man ger sig in i något större projekt så klart men detta var en satsning som mycket väl kunde göra så att jag inte kunde komma att ta ut så mycket lön nästa år.

Nu gällde det att bara köra på! Jag gick på ren adrenalin och glädje kan jag säga! Jag ringde, mailade, föreläste, stod på mässor och andades boken hela tiden. Det här skulle gå vägen och kanske att jag i början på december vågade sätta ett mål med minst 1000 böcker sålda. Jag tänkte nog den tanken i alla fall! ;) Det kändes rätt i magen att våga sätta det målet. Jag har verkligen haft ett fantastiskt år och lärt mig så mycket på vägen! Ett är att jag kanske inte ska ta ut något i förväg (men det är också lite tråkigt så det kommer jag nog inte leva efter den devisen men istället lära mig hantera besvikelsen bättre) och två är att jag ska fortsätta lyssna på magen för den är fasen bra alltså! ;)

Jag vill tacka alla som har köpt boken så klart alla som stöttat mig i denna processen! Tack! Ibland kan det verka så lätt allt man gör och det är bara de sakerna man ser på socialamedier tyvärr, men de som var i min närhet vet vilken ångest jag hade när boken var på tryck och jag kände mig maktlös.

Och om ni frågar mig vad mitt nästa projekt är så har jag just nu ingen aning (för nu tänker jag bara käka julskinka och gröt ett tag) men snart dyker nog en känsla upp som får mig att följa den.

God Jul och hoppas vi ses på ett eller annat vis under nästa år!

PS. Målet gick i hamn så lite lön betalar chefen ut även 2016. ;)

ateljelena-fotograf-3

 

Foto: Micke Tannus

 

Ateljé Lena Photography, Fotograf i Ängelholm, Fotobok, NV-Skåne, Från sprit till krus, #spritkrus, entreprenör